Ο “Γιωργαντός” είχε ένα μοναδικό τρόπο ερμηνείας που δεν μπόρεσε να αντιγράψει κανείς, πράγμα που το πετυχαίνουν μεγάλοι καλλιτέχνες.
Ο Γιώργης Καλομοίρης η Γεωργαντός όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1931 δηλαδή έζησε την προπολεμική εποχή ανάμεσα σε μερακλήδες χωριανούς του που παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν είχαν τον τρόπο να διασκεδάζουν μοναδικά με τους λυράρηδες και μουσικούς του χωριού.
Έζησε τη μαύρη περίοδο της Γερμανοκατοχής σε ένα χωριό που κάηκε και γνώρισε την μεγάλη καταστροφή λόγω της αντιστασιακής του δράσης.
Ο Καλομοίρης γνώρισε τους σπουδαίους λυράρηδες του χωριού του εκείνης της εποχής όπως ήταν ο Μανώλης Πασπαράκης η στραβός, ο Γιώργης Ξυλούρης (Κίτρος), ο Γιώργης Μανουράς (Κουρκούτης) ο Σωκράτης Κοκορδούλης και άλλοι.
Στα 12 του χρόνια έπαιξε σε παρέα με χωριανούς του ενώ το 1948 σε ηλικία 17 ετών έπαιξε σε γάμο στα Ανώγεια μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη που μεγάλωναν μαζί στο Περαχώρι (συνοικία του χωριού).
Ο Γιώργης από μικρός είχε το ταλέντο και το μεράκι που τον βοήθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά και με μεγάλη επιτυχία με την λύρα. Έπαιξε στον Ερωτόκριτο, το πρώτο κρητικό κέντρο στο Ηράκλειο, ενώ είναι από τους πρώτους που επέβαλαν την λύρα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης.
Το 1970 τον κερδίζει η Αθήνα που παρέμεινε για 7 χρόνια παίζοντας στα κέντρα “Αγρίμια”, “Κονάκι” και άλλα, ενώ κατεβαίνοντας στο Ηράκλειο ανοίγει το Λιμενικό περίπτερο δίπλα στη θάλασσα που γίνεται το αγαπημένο στέκι των μερακλήδων.
Τη διετία 1996-98 επανέρχεται στην Αθήνα παίζοντας στο κέντρο “Ζορμπά” των αδερφών Χνάρη. Στην μακρόχρονη καριέρα του έχει συνεργαστεί με κορυφαίους λαγουτιέρηδες όπως ο Νίκος Μανιάς, ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο Γιάννης Ξυλούρης, ο Ζαχάρης Φασουλάς, ο Γιώργης Κουμιώτης, ο Μανώλης Λαρετζάκης (με τον οποίον έχει την πλεον μακρόχρονη συνεργασία μαζί του), ο Δημήτρης Τσαγκαράκης, ο Λάμπρος Χαριτάκης και άλλοι.
Έχει κάνει αναρίθμητα ταξίδια στο εξωτερικό μεταφέροντας τη μουσική τις μαντινάδες το χιούμορ αλλά και την αισιοδοξία του στον απόδημο Ελληνισμό. Το 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 78 στροφών κάνοντας επιτυχία το σπουδαίο τραγούδι “Έγινες μάγισσα για με”.
Από τότε και μετά έγραψε 50 δίσκους 45 στροφών και 21 μεγάλους, πραγματικά σημαντική προσφορά στην κρητική δισκογραφία κάνοντας μεγάλες επιτυχίες όπως το “Τα δυο σου χέρια να βαστώ”, “Έ Θε μου”, “Φιλενάδα”, “Ζητιάνο όταν θα με δεις”,”Μ’άνοιξες στο κορμί πληγές”, Καλαματιανά, κοντυλιές, σούστες και τόσα άλλα τραγούδια που έμειναν στην ιστορία.
Ο “Γιωργαντός” είχε ένα μοναδικό τρόπο ερμηνείας που δεν μπόρεσε να αντιγράψει κανείς, πράγμα που το πετυχαίνουν μεγάλοι καλλιτέχνες. Η πιο πρόσφατη δισκογραφία του λέγεται “Τα τραγούδια μου” και είναι ένα διπλό CD που κυκλοφόρησε η Εταιρεία Φαιστός περιλαμβάνει 26 διαλεχτά τραγούδια του τα οποία ερμηνεύουν εκτός από τον ίδιο, ο Μανώλης Λαρετζάκης και ο Νίκος Ξυλούρης (Γκράς) που είναι δυο πολύ σπουδαίοι τραγουδιστές, ενώ λύρα παίζει καταπληκτικά ο Νίκος Καλομοίρης, λαούτο ο Γιάννης Καλομοίρης με τον Μανώλη Λαρετζάκη, κιθάρα καθώς επίσης και κρουστά ο Μιχάλης Μαρακομιχελάκης.
Ο Γιώργης Καλομοίρης έχει τραγουδήσει στίχους σημαντικών στιχουργών και ιδιαίτερα των συγγενών του σπουδαίων μαντιναδολόγων Λευτέρη και Πέτρου Καλομοίρη. Το 2010 σε μια συγκινητική βραδιά τιμήθηκε στην Φορτέτσα Ρεθύμνου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον υπεύθυνο επί των πολιτιστικών Μ.Παπυράκη σε ένα πρόγραμμα που παρουσίασε με επιτυχία ο Μ.Τζιράκης (μέλος της Ι.Λ.Ε.Ρ) αναφερόμενος στη ζωή και το έργο πρωτομαστόρων ενώ συμμετείχαν σημαντικοί νέοι καλλιτέχνες του Ρεθύμνου.
Εκεί έβγαλα μια μαντινάδα που του την αφιέρωσα και την παραθέτω μαζί με ακόμα μια που σηματοδοτεί την μοναδικότητα και το προσωπικό στυλ που έχει ο Καλομοίρης, πράγμα που το τονίζω στους νέους που ξεκινάνε σήμερα. Δύσκολο δεν είναι να αντιγράψεις κάποιον όσο καλά και να το κάνεις. Η δυσκολία υπάρχει στο να δημιουργήσεις δικό σου ύφος, χρώμα και φυσικά δικά σου τραγούδια.
“Την Κρητική τη μουσική ο χρόνος δε θα φθείρει
όσο υπάρχουν δάσκαλοι ωσάν το Καλομοίρη.
Στην κρητική τη μουσική έβαλες τη σφραγίδα
ωσάν τ΄ Αντάρτη τ’άγαλμα που κείτεται στη Νίδα”.
Το παραπάνω αφιέρωμα ανήκει στον Γιώργη Σηφάκης (Σιμισακογιώργη) που είναι στιχουργός – συγγραφέας και παραγωγός ραδιοφώνου. Ζει στο Ρέθυμνο της Κρήτης.