Στην παραπάνω φωτογραφία που αλιεύσαμε από την Εφημερίδα Κρητικά Επίκαιρα του Γιώργη Βαρβέρη φαίνεται ο Λευτέρης Βιτσιλάκης από την Παλαιόχωρα Χανίων, μαζί με την γυναίκα του Ελένη και τον Βαγγέλη Πυθαρούλη στο Κρητικό κέντρο Ακρωτήρι που δεν υπάρχει πια και είχε έδρα στον Άγιο Δημήτριο απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης.
Ένα παλιό σινεμά το “Αττικόν” το 1976, μετετράπει σε κέντρο διασκέδασης απ’ όπου πέρασαν μεγάλα ονόματα του Κρητικού και Λαϊκού πενταγράμμου.
Ακολουθεί μέρος του αφιερώματος στον κ. Βιτσιλάκη από την εφημερίδα Κρητικά Επίκαιρα:
Ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, με καταγωγή από την Παλιόχωρα Χανίων, πριν το “Ακρωτήρι”, διατηρούσε στην Αθήνα βιοτεχνία επίπλων, με το εργοστάσιο να βρίσκεται στην Ηλιούπολη και το κατάστημα (έκθεση επίπλων) στους Αμπελόκηπους (οδός Δημητσάνας), πίσω από το σημερινό αστυνομικό μέγαρο.
Στα χρόνια 1975-1976, πάντως, η κερδοφορία για τις βιοτεχνίες επίπλων, άρχισε να μειώνεται. Ήταν η εποχή, που είχαν συσταθεί μεγάλοι συνεταιρισμοί επίπλων στην Αττική και τα μικρότερα καταστήματα άρχισαν να υποφέρουν.
Στο μεταξύ δίπλα στον Άγιο Δημήτριο, στον Υμηττό, λειτουργούσε το κρητικό κέντρο “Κάστρο” του Αντώνη Περιστέρη. Εκεί σύχναζε ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, ήταν φίλοι με τον Αντώνη Περιστέρη, και μετά από κάποιες συζητήσεις, ο Λευτέρης αποφάσισε ν΄αγοράσει τον εγκαταλελειμένο παλιό κινηματογράφο “Αττικόν” και να τον μετατρέψει σε κρητικό κέντρο διασκέδασης. Ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα τότε κρητικό κέντρο στην Αττική, χωρούσε κάπου 700 άτομα.
Αν και επιπλοποιός ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, δεν ήταν άσχετος με τη νέα του δουλειά. Οι γονείς του διατηρούσαν στην παραλία της Παλιόχωρας την μοναδική τότε ταβέρνα της περιοχής, που οι περισσότεροι πελάτες της ήταν οι δάσκαλοι, οι οδηγοί,οι χωροφύλακες…
Ξεκίνησε, λοιπόν, το “Ακρωτήρι”, γνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο την δουλειά της κουζίνας. Μάλιστα ήταν εκείνος, που έφτιαχνε πάντα το πιλάφι με βραστό και σε μεγάλες χοροεσπερίδες έβγαζε τη βραδιά πάνω από 700 μερίδες.
Στα εγκαίνια του κέντρου στην κρητική μουσική και διασκέδαση ήταν ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης και ο Πέτρος Καρμπαδάκης.
Ο Λευτέρης Βιτσιλάκης, με την σύζυγό του Ελένη στο ταμείο, ήταν εκείνοι, που για πολλά χρόνια εργάστηκαν σκληρά κι άνέβασαν ψηλά το “Ακρωτήρι”, ένα κρητικό κέντρο, πάντα νοικοκυρεμένο, διακοσμημένο και δεμένο με τις κρητικές παραδόσεις και γεύσεις.
Ο Λευτέρης Βιτσιλάκης γεννήθηκε στην Παλιόχωρα το 1934 κι έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1993.
Η εικόνα του κέντρου αυτού εξωτερικά το 2013 στην ακόλουθη φωτογραφία:
Ο εγγονός του Λευτέρη Βιτσιλάκη Μιχάλης Καπετανάκης μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου εμπιστευθεί μέρος του αρχείου που υπήρχε στο κέντρο του παππού του από παλιές ζωντανές ηχογραφήσεις καλλιτεχνών μερικές από τις οποίες κατάφερα να ψηφιοποιήσω με την βοήθεια του κ. Πάρη Γιαννουλάκη. Σας παραθέτω ένα σημαντικό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο.
Επιμέλεια Αφιερώματος: Γρηγόρης Αλυσσανδράκης