• https://i8.streams.ovh/sc/memmosradiokritika/stream
  • ΚΡΗΤΙΚΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  • https://i8.streams.ovh/sc/memmosradiokritika/stream
  • ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Αν θέλαμε να αποτυπώσουμε αδρά τη διατροφή των Κρητικών στη δεκαετία του 1960, θα λέγαμε ότι πυρήνα της διατροφής αποτελούσαν τα τρόφιμα από φυτικές πηγές, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είχαν περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές καταναλώνονταν εποχιακά τρόφιμα που υφίστανται ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία, τα οποία ήταν προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ενδημικά άγρια χόρτα και αρωματικά φυτά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και ξηροί καρποί, των οποίων την καλλιέργεια ευνοούσε το κλίμα της περιοχής, καταναλώνονταν σε αφθονία και αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των Κρητικών την περίοδο αυτή. Γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονταν καθημερινά σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Πουλερικά και ψάρια καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση σε μέτριες ποσότητες, ενώ αντίθετα το κόκκινο κρέας καταναλωνόταν μόνο λίγες φορές μέσα στο μήνα. Τη βασική πηγή λίπους στη διατροφή αποτελούσε το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούνταν τόσο στις σαλάτες, όσο και στην παρασκευή των φαγητών, σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες καταναλώνονταν κυρίως ζωικά λίπη. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής της Κρήτης το 1960 ήταν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως με τη μορφή του κόκκινου κρασιού που συνόδευε τα γεύματα. Τέλος, σύνηθες καθημερινό επιδόρπιο αποτελούσαν τα φρέσκα φρούτα, ενώ διάφορα παραδοσιακά γλυκά με βάση το μέλι καταναλώνονταν λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα.

ΓΑΡΔΟΥΜΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ

Ο καλυτερότερος μεζές της Κρήτης και ο Βασιλιάς της Λαμπρής έχει ονοματεπώνυμο….ΓΑΡΔΟΥΜΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ
Μας έρχονται απευθείας από το Ρέθυμνο και ασφαλώς είναι χειροποίητα! Πώς αλλιώς άλλωστε.
Θα τα βρείτε πατώντας εδώ: https://skouteli.gr/product-category/from-the-farm-to-the-fridge/smoked-meats/
Και αν θέλετε να εξασφαλίσετε ότι θα υπάρχουν σε επάρκεια για να καλύψουν τις ανάγκες σας, φροντίστε να τα προμηθευτείτε ή να κάνετε την παραγγελία σας ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά έγκαιρα και όχι τελευταία στιγμή.
Και φυσικά το ΣΚΟΥΤΕΛΙ διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, τόσο για τη νηστεία σας όσο και για τη Λαμπρή…
Πηγή: www.skouteli.gr

Σκιουφιχτά μακαρόνια Κρήτης

Υλικά 

  • 500 γρ. σιουφιχτά ζυμαρικά
  • 3 χωριάτικα λουκάνικα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 φλ. ανθότυρο και φέτα (σε μορφή κρέμας)
  • 2 καυτερές πιπερίτσες
  • 1 ώριμη ντομάτα (ψιλοκομμένη)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξινομυζήθρα για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα του λουκάνικου, χαράζοντάς το και βυθίζοντάς το σε ζεματιστό νερό.
Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα λουκάνικα σε μικρά καρέ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο ολόκληρο, τις πιπερίτσες και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα για 2΄ να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για 2΄στη φωτιά.
Βάζουμε σε μπολ το τυρί.
Στο μεταξύ  βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε.
Λίγο πριν τα σουρώσουμε, παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό που βράζουν και το ρίχνουμε στο τυρί.
Ξαναβάζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το λιωμένο τυρί, τη σάλτσα και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει λίγο το τυρί και να γίνει σαν σάλτσα τυριού.
Αν θέλουμε πιο αραιή τη σάλτσα, κρατάμε επιπλέον και 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για να την αραιώσουμε.

Ντάκος

Υλικά

  • 1 διπλό κρίθινο ντάκο
  • 3 ώριμες κόκκινες ντομάτες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη (ή θρούμπι)
  • 2 κ.σ. γεμάτες ξινομυζήθρα
  • Λίγη κάπαρη
  • Ελιές
  • Κρίταμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε πρώτα τις δυο ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε χωριστά σε μικρά καρέ την άλλη ντομάτα.
Μέσα στην τριμμένη ντομάτα ρίχνουμε το αλάτι και τις 2 κουταλιές ξύδι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα κρίθινα παξιμάδια σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη.
Περιχύνουμε τους ντάκους με την τριμμένη ντομάτα και με όλα τα ζουμιά της.
Γαρνίρουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Βάζουμε από μια κουταλιά ξινομυζήθρα σε κάθε ντάκο.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Τέλος, γαρνίρουμε με κάπαρη, ελιές και κρίταμο.
Αφήστε το ντάκο με ξινομυζήθρα να σταθεί για λίγα λεπτά και να ποτίσει με τα υγρά της ντομάτας και απολαύστε τον σαν το ωραιότερο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by diadromh.gr

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?