• https://i8.streams.ovh/sc/memmosradiokritika/stream
  • ΚΡΗΤΙΚΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  • https://i8.streams.ovh/sc/memmosradiokritika/stream
  • ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Σήφης Λεκάκης μιλάει για τον Νίκο Σκευάκη το 2005!

Κοινοποίηση

Για τον Νίκο Σκευάκη! Έτος 2005, σε τιμητική εκδήλωση για τον σπουδαίο Τυμπακιανό λυράρη. Ομιλία του Σήφη Λεκάκη, λυράρη και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου, ερευνητή της Κρητικής μουσικής παράδοσης, συλλέκτη και συνθέτη με πλούσιο αρχείο της Κρητικής μουσικής και λαογραφίας. Στην ομιλία γίνεται παρουσίαση του βιογραφικού και στιγμιότυπων από την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Νίκου Διακουμάκη (Σκευάκη), ιδιαίτερα περιστατικά, αξιολόγηση της προσφοράς του, αναφορά σε συνθέσεις του, σε δισκογραφία ή ανέκδοτες. 

Ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια, την αυτοσχέδια λύρα, το επάγγελμα του κουρέα και κομμωτή, το παίξιμο και σκοπών Δημοτικών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα κατά την έλευση εμπόρων ντομάτας στο Τυμπάκι, αλλά και “Ευρωπαϊκών”, κάτι που συνεχίστηκε με επιτυχία και λαμπρότητα στην Αθήνα παράλληλα με την αποκορύφωση της επίδοσης του ΣκευοΝικολή στην Κρητική μουσική στη δισκογραφία, στο κέντρο “Γοργόνα” και στις συνθέσεις, ο ομιλητής αναφέρεται στη μουσική σταδιοδρομία του Σκευονικολή στην Κρήτη, στον πρώτο του δίσκο, στους πρώτους του συνεργάτες, στο “πέταγμα” αργότερα του Νίκου Σκευάκη  προς την Πρωτεύουσα για  να ανοίξουν τα μουσικά φτερά του με την πανελλήνια και παγκόσμια προβολή και τις  προοπτικές, τις περιοδείες του στο εξωτερικό, τις συνθέσεις του, τις προτιμήσεις και επιρροές του από άλλους λυράρηδες, την κατασκευαστική του ικανότητα σε λύρες, την αποχή από την έντονη ενεργό δραστηριότητα μετά από μια πορεία μεταξύ των κορυφαίων… 

Η κυριότητα 100% του βίντεο  και της πνευματικής ιδιοκτησίας του, ανήκουν στον αγαπητό μας Σήφη Λεκάκη, ο οποίος ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου το ανέσυρε από το πολύτιμο αρχείο του και μας το έστειλε  με την έγκρισή του για ανάρτηση στο κανάλι μας στο youtube προς τιμή του Νίκου Σκευάκη διατηρώντας κάθε δικαίωμα για μελλοντική χρήση.  

Κρίνοντας ότι και το βίντεο αυτό από το σπάνιο αρχείο του Σήφη Λεκάκη αποτελεί συμβολή στην καταγραφή της ιστορίας της παραδοσιακής μας μουσικής και ειδικότερα της  Κρητικής μουσικής παράδοσης, αλλά όχι μόνο διότι ο Νίκος Σκευάκης έπαιζε και Δημοτικά άλλων περιοχών, αλλά και “Ευρωπαϊκά”, και νησιώτικα κ.α. ευχαριστώ θερμά τον κ. Σήφη (Ιωσήφ) Λεκάκη, επιπλέον και για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη του προς το κανάλι μου (μας) του youtube την οποία ανταποδίδω.   

Είναι δεδομένη  η εκτίμησή μου προς τη μουσική προσφορά του αείμνηστου Νίκου Σκευάκη και τεκμηριώνεται νομίζω από το ότι και προ ετών και τώρα και στην ημέρα του θανάτου του  έχω αναρτήσει αρκετά βιντεάκια  με τη μουσική του,  αλλά και με τη δημιουργία προ ετών σχετικής playlist με τίτλο “ΝΙΚΟΣ ΣΚΕΥΑΚΗΣ” στο κανάλι μου (μας) στο youtube με τα βιντεάκια αυτά. Δεν έχω κανένα οικονομικό κέρδος και κανένα υλικό όφελος από κανένα βίντεο του καναλιού μου στο youtube. 

Με εκτίμηση, αγάπη, αναγνώριση της προσφοράς του κι ευχαριστίες προς τον λυράρη και καθηγητή  Σήφη Λεκάκη, προς όλους τους φίλους της παραδοσιακής μουσικής και και θεατές του καναλιού μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Γιάννης Εμμ. Μαράκης

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by diadromh.gr

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?